OSN

Neurofunkcionális akupunktúra


Neurofunkcionális akupunktúra


A neurofunkcionális akupunktúra tűn keresztül vezetett elektrostimulációs kezelés, mellyel a funkcionális vizsgálat során felismert problémákat állítjuk helyre. A neurofunkcionális diagnosztikai megközelítés során nem csak a fajdalom lokális mivoltát keressük, hanem felmérjük a problémához kapcsolódó diszfunkciókat neurológiai, biomechanikai, izomzati vagy metabolikus szinten. A vizsgálat célja, hogy megállapítsuk, mely izmok inaktívak motoros funkció tekintetében, melyek működnek gyengén szöveti elváltozások miatt, mely kinetikus láncok nem funkcionálnak megfelelően, vagy éppen mely perifériás idegeken alakult ki mechanoszenzitivitás (túlérzékenység). Ezen aspektusok megfelelő értelmezése lehetővé teszi egy egyénre szabott neurofunkcionális kezelési terv összeállítását. Már az első kezelés során jelentős fájdalomcsökkenés, mozgástartomány növekedés, funkciójavulás figyelhető meg.

Funkcionális állapotfelmérés (EXSTORE Assessement)


Funkcionális állapotfelmérés


Az első konzultáció során egy állapotfelmérésen esik át minden páciens, hogy megállapítsuk a probléma okát. A vizsgálat során izom-, ortopéd- és mozgástartomány teszteket kombinálunk, mely során feltárjuk az egyén biomechanikai sajátosságait, és megállapítsuk mely anatómiai struktúrák (izmok, ízületek, idegek...) okozzák a problémát, melyek többek között lehetnek: sérülés, túlterhelés, kompenzáció.

Ortopédiai akupunktúra


Ortopédiai akupunktúra


Myofascialis triggerpont-akupunktúra (dry needling)Myofascialis triggerpont-akupunktúra során hajszálvékony tűk kerülnek az alaposan kitapintott, és izolált, fájdalmas, megrövidült, csomós izmoterületekbe. Megfelelő manipuláció hatására az izomban lokális rándulási reflexet váltunk ki, amely diagnosztikai és terápiás hatású. Ez az első lépés a fajdalom élettani ciklusának megtörésében. Csökkenti az izmok feszülését, a biokémiai irritációt, javítja a rugalmasságot, és csökkenti a fájdalmat.

Sportakupunktúra


Sportakupunktúra


Sok hivatásos sportoló vesz részt rendszeres sportakupunktúrás kezeléseken a csúcsteljesítmény megtartása, fokozása és a sérülések elkerülése érdekében. A rendszeres terápia által javul az izmok ereje és rugalmassága, kiegyenlítődnek a köztük lévő esetleges eltérések, javul a reakciós idejük, és a teljes test adaptálódási képessége. Amennyiben ugyanis mozgastartomány beszűkülés, izomerő eltérés vagy bármi olyan állapot áll fent, mely gátolja a test gördülékeny mozgását, a sportoló nem lesz képes a legjobbat nyújtani. Sportakupunktúra során teszteljük az izmaid mozgastartományát és stabilitását, a kulcsfontosságú izmok erejét, valamint bizonyos funkcionális mozgásminták végrehajtásának képességet. Bármely említett területen fennálló probléma leggyakoribb oka bizonyos izmok motoros gyengesége, azaz nem megfelelő reakciója az idegrendszer által kiadott motoros jelre. Ez létrejöhet egy régi sérülés, túlterhelés, vagy bármely olyan stimulus hatására, mely megrövidíti az izmot és végül neurológiailag “lekapcsolja”. A kezelés során “újraindítjuk” ezeket az izmokat, majd ezt követően azonnal újra is mérjük őket ortopédiai tesztekkel. Ezáltal detektálható a változás.


A kezeléssel helyreállítjuk az izomerőt, mozgástartományt, és maximalizáljuk a test teljesítő- és regenerációs képességeit. A kezelések hatására nem ritka a teljesítmény egyértelmű fokozódása, egyéni csúcsok elérése.


Összességében elmondható, hogy a fent említett kezelési módszerek kombinációja hozza létre a tökéletes eredményt.